No Widgets found in the Sidebar
0 0
Read Time:1 Minute, 44 Second

Всеки, който поне от време на време напуска къщата, рано или късно се сблъсква с необходимостта да използва око, за да определи разстоянието. Всъщност окото е умение, което идва от само себе си чрез постоянна практика. Има обаче по-„механични“ начини за определяне на разстоянието на око. Например с помощта на палеца.

Лесно е да измерите разстоянието на око с палец. Въпреки това, в допълнение към наличието на две очи, един палец, внимание и концентрация, както и овладяване на основите на аритметиката, този метод на „измерване на очите“ ще изисква човек да знае размера на типичните предмети. Например, средната дебелина на ствола на зряло дърво е 0,3-0,6 метра. Средната дължина на автомобила е 3,5-4,5 метра. Колкото повече „типични стойности“ знае човекът, използващ окото, толкова по-добре. Трябва да ги знаете, защото ще трябва да измерите разстоянието точно до някакъв такъв обект – ориентир.

Стъпка 1.

На първо място, трябва да заемете изгодна позиция, от която забележителният обект ще бъде ясно видим. Ако е възможно, най-добре е да се изкачите на някакъв хълм. По време на процеса на измерване на разстоянието трябва да стоите възможно най-неподвижно и равномерно.

Стъпка 2

След като заехме позиция и се концентрирахме, поставяме дясната си ръка пред нас. Насочваме го към нашия референтен обект. Дръжте ръката си права. Изпъваме палеца на дясната ръка нагоре. Затваряме дясното око.

Стъпка 3

Сега съпоставяме левия ръб на палеца на дясната ръка с десния крем на избрания ориентир. Дясното око е затворено. Тялото, шията и главата остават неподвижни – работим само с ръка и пръст. Веднага след като съпоставим пръста и ръба, затворете лявото око и отворете дясното око. След това палецът сякаш “скача” наляво. Този ефект се нарича “паралакс”.

Стъпка 4

Оценете разстоянието, колко пръстът ви е „скочил“ наляво спрямо дължината на обекта. Например 3 дължини на избраното референтно превозно средство. Първо изчисляваме дължината на скока, в нашия случай тя е 4,5 метра х 3 дължини = 13,5. Запомняме получената цифра, след което я умножаваме по 10. Получаваме 135 метра – приблизителното разстояние от вас до референтната кола.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
100 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %